SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Sunnuntai 9.11.2014 – Liturgia, Santa Maria della Salute ym.

 

Suuntasimme liturgiaan Pyhän Georgioksen ortodoksiseen katedraaliin. Tässä jumalanpalveluksessa taas ryhmämme ortodoksit saivat kokea oman kirkon kotoisan tunnelman. Liturgiassa käytettiin kreikkaa, romaniaa, kirkkoslaavia ja tällä kertaa myös suomea. Kielten moninaisuus heijastaa Venetsian ortodoksisen väestön taustoja. Liturgian jälkeen isä Nikolaos tervehti meitä ja kertoi seurakunnasta sekä kirkosta. Kielenä oli kreikka ja isä Heikki toimi tulkkina.

 

Venetsia on sidoksissa Konstantinopoliin, sillä täällä on aina vaikuttanut myös idän kirkko, myös kirkkojen eron jälkeen. Näiden kaupunkien välillä on ollut poliittisia ja taloudellisia siteitä. Kirkkojen välisen eron jälkeen ei ollut pyhäkköjä ja jumalanpalvelukset pidettiin kodeissa. Kirkoissa liturgioita on toimitettu 1546 alkaen eli Konstantinopolin tuhon (1453) jälkeen. Silloin ortodokseille annettiin kirkkoja käyttöön. Tasavertaiset oikeudet saatiin 1498. Noihin vuosilukuihin liittyy tämän Pyhän Georgioksen kirkon rakentamisen aloittaminen ja se valmistui 1580. Lombardo-niminen arkkitehti suunnitteli rakennuksen, samassa suvussa oli paljon arkkitehteja ja yksi heistä on suunnitellut Kremlin muurin tornit.

 

1500-luku oli Italiassa arkkitehtien ja läntisen renessanssin kulta-aikaa. Tosin Pyhän Markuksen kirkko on bysanttilainen. Pyhän Georgioksen kirkossa on sisätiloissa bysanttilaista vaikutusta. Ikoneista moni on Konstantinopolista. Ikoneissa voi myös nähdä länsimaisen maalaustaiteen vaikutusta. Se oli ajan italialainen maalaustapa. Läntisvaikutteisessa ikonitaiteessa ihmistä ei kuvata henkistyneenä. Toisinaan kuvatuilla hahmoilla on maalauksen lahjoittajien piirteet. Esimerkkinä Deisis-rukousryhmä, jossa alla lahjoittajien kuvat erillisessä kuvassa. Kaikesta näkee, että maalari tunsi sekä itäisen että läntisen kuvaustavan ja tekniikan.

 

Ikonien käyttö on uskon asia. Tämä on määritelty tarkoin seitsemännessä synodissa. Tämä kirkko on erityisesti kreikkalaisortodoksinen kirkko lännessä, tällä on taidehistoriallinen merkitys ja tämä on myös ortodoksisen hiippakunnan pääkirkko. Pyhän portin yläpuolella näkyy el Grecon maalaama kahdentoista juhlan sarja. El Greco syntyi Kreetalla, vaikutti sitten täällä ja sen jälkeen Roomassa. Siihen aikaan Kreeta oli Venetsian siirtomaa. Tämän kirkon kupolin maalaustyöhön on osallistunut myös Tintoretto.

 

Venetsia on aina ollut kreikkalaisen elämän läntinen keskus. Venetsia on myös maailman ensimmäinen kaupunki, jossa kirjapainotaidosta tuli bisnes. Piispa täällä on ollut jo 1500-luvulta, mutta ei saanut käyttää Venetsian piispan titteliä. 1999 sovittiin, että voidaan käyttää nimitystä Venetsian piispa.

 

Isä Nikolaos oli hyvin ystävällinen ja kertoi kirkosta ja seurakunnasta mielellään. Hän antoi myös luvan kuvata ikoneita, vaikka se yleensä on kielletty. Kirkosta lähdimme lounaalle ja sen jälkeen kiertelimme vesibussilla Canal Grandea ja voimme ihastella vaikuttavia, tarunomaisia rakennuksia.

 

Santa Maria della Salute on kirkko, jonka nimi suomennettuna on Terveyden Pyhä Maria. Venetsiassa raivosi ankara ruttoepidemia 1629–1630. Kaupungin asukkaista kuoli peräti kolmasosa eli n. 45 000 henkeä. Kaupunginisät lupasivat rakentaa kirkon Jumalanäidin kunniaksi, jos rutto väistyisi. Pian päätöksen jälkeen niin tapahtuikin ja kirkko rakennettiin. Se on suurin 1600-luvulla rakennetuista kirkoista ja kohoaa hohtavan valkoisena Canal Granden suulla, siinä on piirteitä orastavasta barokista, mutta myös Venetsialle tyypillinen bysanttilaisuus on nähtävissä.

 

Kirkossa on peräti kahdeksan Tizianin maalausta ja Tinotretton Kaanaan häät.

 

Viimeinen ilta Venetsiassa ja ateria Terrazza dei casi dei Nobilissa Kanal Granden rannalla ja sen jälkeen vesitaksimatka kotisaarelle Muranoon. Yöllinen vesitaksimatka teki meistä moneen vaikutuksen. Tuntui kuin olisimme olleet osa elokuvan filmatisointia. Monelle ovat tuttuja kirjailija Donna Leonin luoman karismaattisen komisario Guido Brunettin seikkailut Venetsiassa. James Bond -leffa Casino Royalessa seikkaillaan tässä kaupungissa, näissä kanaaleissa. Aivan kuten me nyt.

 

Taksinkuljettajilla tuntuu olevan reipas meno, paikka paikoin liiankin reipas. Meidän kuskimme ajoi siltaa alittaessaan liian läheltä sillan alakaarta ja tuulilasi särkyi. Hänellä oli kyllä melko murheellinen katse tämän jälkeen. Varmaakin tuli isännältä nuhteita.

 

Pääsimme kuitenkin seikkailuajelun jälkeen perille kotisaarelle Muranoon, jolle meidän tulee jo huomenna sanoa hyvästit. Mutta ei ikuisia – tänne palaamme vielä. 

 

Hyvä on huomata, että vaikka marraskuu on täällä sateinen, oli ajankohta kuitenkin erinomaisesti valittu. Paljon oli Venetsiassa väkeä, mutta ei aivan tungokseen asti. Turistisesongin aikaan (kevät-kesä-varhainen syksy) voi kuuleman mukaan olla jopa ahdistava tungos.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.