SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Tiistai 4.11.2014 – Ravenna, San Francesco, matkaan siunaaminen

Aamun valjetessa Helsingissä pyhiinvaellusryhmämme astui Finnairin koneeseen ja kolmen tunnin kuluttua olimme Milanossa. Neljän tunnin bussimatka Milanosta Ravennaan sujahti nopeasti mm. Po-joen ja Apenniinien maisemia ihaillen. Pohjois-Italian maaperä on hedelmällistä lietemaata, jonka vuoksi siellä harjoitettu maatalous on tehokasta ja maatilat suuria. Pohjoisosa on maan keskeistä teollisuusaluetta, mikä bussin ikkunasta vilkuillenkin helposti havaitsee.

 

Ravennaan saavuttuamme majoituimme hotel Centrale Byroniin. Kaupungin keskusta on autoilta suljettu, joten bussi jätti meidät muutaman sadan metrin päähän hotellista. Pääsimmekin heti todella vanhan kaupungin tunnelman. Kävelimme Piazza del Communen kautta. Jokaisessa italialaisessa kaupungissa on Piazza del Commune eli kaupungin aukio. Ravennan aukiota reunustavat vanhat kunnianarvoisat rakennukset.

 

Ennen San Francescon kirkossa pidettyä pyhiinvaeltajien siunausta kokoonnuimme yhteiseen esittelytilaisuuteen. Viisikymmentäkolme valoisaa kasvoa, uusia nimiä, tuttuja nimiä ja monia tunnussanoja, kuten mosaiikit, arkkitehtuuri, pyhiinvaellus, luottamus. Antti Kruusin tunnussana oli: Ei mitään hätää.

 

Tähän luottaen oli hyvä kokoontua pyhiinvaeltajien siunaamiseen San Francescoon. Jokainen vaeltaja siunattiin ja jokaiselle ripustettiin kaulaan tau-risti, joka on Pyhän Franciscuksen tunnus ja fransiskaaninen yhä edelleen käyttämä. Ristin nauhan kolmen solmun symboliikkaa (kuuliaisuus, köyhyys ja naimattomuus) pohtien liityimme vaeltajien ketjuun.

 

Fransiskaaniveli, isä Ivo tervehti ryhmäämme ja kertoi San Francescosta. Kirkko on jo 400-luvulta, mutta Pyhän Franciscuksen muistolle se on pyhitetty 1261. Ongelmia on ollut nousevan veden kanssa. Kirkko on uudistettu 900-luvulla. Sitä piti nostaa 11/2 metriä. Sitä nostettiin vielä 1100-luvulla ja 1400-luvulla. Kryptassa lattiataso on 500-luvulta, siellä on nytkin vettä ja siellä on jopa kaloja. Tämä ongelma on kuitenkin koitunut kirkon erikoisuudeksi ja tuo paikalle kiinnostuneita.

 

San Francescon torni on 800-luvulta ja se edustaa romanista tyyliä. Siinä on ikkunaukkoja, ensin kaksi, seuraavaksi kolme ja neljä ylimpänä. Seiniä on myös elävöitetty keraamisilla lautasilla. Varhaiset kirkot olivat basilika-tyylisiä, eikä niihin kuulunut torneja ollenkaan, mutta 800-luvulla niitä alettiin rakentaa.

 

Kirkko on myös siksi tärkeä, että se liittyy Dante Alighieriin. Dante karkotettiin aikanaan Firenzestä ja hän löysi täältä ystäviä ja viihtyi Ravennassa. Hän on ensimmäinen kirjailija, joka käytti italiankieltä kirjoituksissaan. Häntä ennen oli käytetty vain latinaa. Hän kuoli täällä 1321 ja hänen hautajaisensa pidettiin juuri tässä kirkossa. 1500-luvulla Medicien sukuun kuulunut paavi Leo X halusi saada Danten luut Firenzeen. Siitä eivät fransiskaanit pitäneet, he ottivat Danten luut ja veivät ne talteen. Näin eivät firenzeläiset niitä löytäneet. Micelangelo oli jo suunnitellut näyttävän hautamuistomerkin Firenzeen. 1666 Danten luut laitettiin täällä uudelleen hautaan. Napoleon puolestaan halusi sulkea kaikki konventit, ja fransiskaanit kokosivat jälleen Danten luut talteen ja ne olivat vuoteen 1865 turvasäilössä. Tuolloin vietettiin Danten syntymän 600-vuotisjuhlavuotta ja luut saatiin arvoiseensa paikkaan kirkon takana olevaan puistoon, jossa on hauta ja muistomerkki.

 

Ensimmäisen vaelluspäivän iltamme päättyi yhteiseen ateriaan tutussa La Gardelassa. Täällä Antti tunnetaan ja häntä tervehditään kuin omaa poikaa. Ravintolassa on aina myös paljon paikallista väkeä ja tarjoilu on nopeaa ja ystävällistä. Romagnan alueella antipastit ovat melkolailla lihaisia ja suosivat näin ollen lihansyöjiä, mutta eivät jääneet ryhmämme kasvissyöjätkään näppejään nuolemaan. Hienot kasvisannokset loihdittiin tämän suositun ravintolan keittiössä. Ensimmäiset ja toiset lautaset sujahtivat suihimme hyvällä mielellä ja lopuksi dolci. Italiassa on noin 200 erilaista kahvia, joista espresso on tavallisin. Valitsimme näistä itsellemme sopivan.

 

Ensimmäinen vaelluspäivä oli lopuillaan. Seuraavana eli keskiviikkona jatkui tutustuminen Ravennaan.

 

Oli marraskuun 4. päivä ja palattuamme ravintolasta huomasimme kävelevämme Via IV Novembre -katua. Isä Heikki tiedusteli läheisen baarin tarjoilijalta, että mikä merkkipäivä tänään on. Tarjoilija ei tiennyt, mutta Antilta saimme tarkan tiedon. Päivä on Italian kansallinen muistopäivä, joka aikaisemmin oli myös vapaapäivä, mutta muutettiin työpäiväksi 70-luvun lopulla taloudellisista syistä. Muisto liittyy ensimmäiseen maailmansotaan ja sen päättymiseen. Päivä on myös Italian puolustusvoimien juhlapäivä, jota vietetään myös natsismista vapautumisen päivänä. 

 

***

Klikkaa kuvia, niin ne avautuvat suurempina.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.