SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Mitä opimme toisiltamme? Indonesialainen uskontodelegaatio vierailee Suomessa

Dr. Henriette Tabita Hutabarat Lebang, Indonesian kirkkojen neuvoston puheenjohtaja ja SEN:n pääsihteeri Mari-Anna Auvinen.

Indonesialainen uskontojen delegaatio vieraili Kirkkohallituksessa 11.12.2017 tavaten Suomen ev.-lut. kirkon edustajia ja Suomen Ekumeenista Neuvoston pääsihteerin. Indonesian uskontoministeriön delegaation Suomen-matkan tavoitteena on selvittää, miten Suomi on niin hyvin onnistunut luomaan toimivat suhteet eri uskonnollisten yhteisöjen välillä.

 

Delegaatiota myös kiinnostaa, kuinka Suomi on yksi maailman rauhallisimmista maista, jossa ei ole lainkaan korruptiota. Niin ikään Suomen tunnettuus koulutuksen mallimaana kiinnostaa.

 

Keskustelun suomalaiset osallistujat puolestaan totesivat, että Indonesian moninaisuudessa, monien eri kulttuuri-, kieli- ja uskonnollisten ryhmien rinnakkaiselossa on paljon opittavaa. Yhteisiä haasteita kahdessa keskenään niin erilaisessa yhteiskunnassa ovat radikalisaatio, kasvava suvaitsemattomuus ja uskonnon lukutaidottomuus.

 

Uskonto on hyvin sensitiivinen aihe ja uskontojen välinen harmonia on hauras (fragile). Siksi sen edistäminen on yhteinen tavoita kahdessa erilaisessa ja erikokoisessa valtiossa.

 

Indonesiassa on 260 miljoonaa asukasta, 740 etnistä ryhmää ja kuusi suurempaa uskontoa. Paikalliseen ekumeeniseen neuvostoon kuuluu 89 eri kirkkokuntaa, joista suurin on luterilaisten kirkkojen ryhmä, joita on yhteensä 14. Katolinen kirkko, joka ei kuulu kansalliseen neuvostoon, on suurin alueen kirkoista (n.12 milj. jäsentä).

 

Member of the Indonesian Ministry of Religious Affairs (MRA) Delegation:

Prof. Dr. Nur Syam, M.Si - Secretary General of MRA

Ferimeldi, Ph.D - Head of the Religious Harmony Center of MRA

Prof. Dr. H. Mudjia Rahardjo, M.Si - Representative of Islam (Professor from Islamic University of Maulana Malik Ibrahim Malang)

Pdt. Dr. Henriette Tabita Hutabarat Lebang, M.Th - Representative of Christian (Priest and Chairman of the Indonesian Church Fellowship)

I Dewa Gede Ngurah Swastha - Representative of Hindu (Chairman of the Hindu Fellowship in Bali)

H.E. A. Chuzaeimi Abidin, SH - Head of Sub-Unit Administration of MRA

Paulus Tasik Galle’, SS., LIC - Dialogue Development and Multicultural of Religious Harmony Unit of MRA

Indonesian Suomen-suurlähetystöstä:

H.E. Mrs. Wiwiek Setyawati Firman, Ambassador of Indonesia

Mrs. Rizki Kusumastuti, Information and Socio-Cultural Affairs

 

Suomalaiset neuvonpidon osanottajat:

Piispa Kaarlo Kalliala, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, pääsihteeri Mari-Anna Auvinen, dosentti Jyri Komulainen ja TT Elina Hellqvist.

____

 

Elina Hellqvist ja Mari-Anna Auvinen

Kuvat: Elina Hellqvist ja Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.