SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Abrahamin tyttäret - Moniarvoisuutta oppimassa 27.10.2013

Syksyisenä sunnuntaina 27.10.2013 kokoontui Helsingin Paavalin kirkolle runsaat viisikymmentä henkilöä pohtimaan ja oppimaan moniarvoisuutta. Fokuksena oli kolme kirjanuskontoa: juutalaisuus, kristinusko ja islam ja erityisesti naisten kokemukset. Iltapäivän tunnit kuluivat nopeasti ja keskustelu oli vilkasta. Perinteen siirtäminen seuraavalle sukupolvelle tuntui antavan pohtimisen aihetta kaikissa kolmessa uskonnossa. Uskontojen kunnioittaminen ja sydämellinen uteliaisuus nousivat keskiöön ja kantavat elämässä eteenpäin.

 

Paavalinkirkko ja sen siipirakennus muodostavat kutsuvan kauniin sisäpihan holvistoineen.Seurakuntapastori Arja Kortelainen toivotti seminaariväen tervetulleeksi seurakuntaan, jonka numeroiden valossa pitäisi olla kriisin keskellä, mutta joka ei kuitenkaan ole. Seurakunnassa on paljon toimintaa, hyviä tiloja käytetään runsaasti. Juuri seminaarinkin aikaan oli myös muita tapahtumia. Paavalin seurakunnassa ovat ovet avoinna ihmisten tulla ja kokea yhteisöllisyyttä.

 

SEN:n naisjaoston jäsen, pastori Eija Kemppi on ollut aktiivinen toimija Abrahamin tyttäret -ohjelman käynnistämisestä lähtien. Hän valotti ohjelman taustaa.Seminaarissa tuli esille myös pohdintaa turvallisesta dialogitilasta. Kirkon yläsali koettiin aivan optimaalisena. Se on kristillisen kirkon tila ja sen tuleekin olla sitä, mutta kristillisiä tunnuksia ei ole selkeästi näkösällä. Keskustelussa tuli esille, että uskontojen kohtaamisen tilaisuuksia järjestetään usein juuri kirkollisissa tiloissa, koska niitä maassamme on paljon.

– Ehkä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen tilanne puhua islamista suoraan krusifiksin alla, tiivisti Pia Jardi

 

Pastori Eija Kemppi SEN:n naisjaostosta toimi tilaisuuden puheenjohtajana ja hän taustoitti hieman Abrahamin tyttäret -ohjelmaa. Presidentti Tarja Halonen oli tasavallan presidenttinäkin aktiivinen uskontodialogin edistäjä ja hän kutsui myös eri uskontojen naisia tapaamiseen Kultarantaan vuonna 2008. Tuolloin oli puhetta suunnitelmasta, joka SEN:n naisjaostolla oli eri uskontojen naisten kokoamiseksi yhteiselle foorumille. Tämä toteutui ensimmäisen kerran jo samana vuonna seminaarin muodossa ja siitä ohjelma on jatkunut. Nyt toteutettu seminaari on kolmas ja ohjelmaan on kuulunut myös pienimuotoisempia tapaamisia, esim. vierailuja eri uskontojen sakraalitiloissa ja keskustelutilaisuuksia.

 

– Keskeistä on, että tunnemme toisemme ja se toteutuu vain tutustumalla ja kuuntelemalla.

Uskontodialogissa kuuntelemme toisiamme, tutustumme toisiimme ja keskustelemme. Erityisesti meitä naisia askarruttaa se, että millä tavalla kasvatamme jälkikasvumme. Miten siirrämme oman perinteen ja millä tavoin viestitämme toisten katsomusten kunnioittamista.

 

Juuri nämä kysymykset nousivat keskiöön seminaarin pohdinnoissa. Piispa Irja Askolan käyttämä termi Sydämellinen uteliaisuus on juuri sitä, mitä meidän on tavoiteltava. Kun naiset rohkeasti luovat yhteyksiä yli uskontorajojen, on sillä myönteistä heijastusvaikutusta koko yhteiskuntaan.

 

Ennen alustuksia kuulimme juutalaisen koulun oppilaiden Ester ja Anna Swahnströmin esittäminä huilumusiikkia. Tyttöjen soittolistalta erottui Heikki Klemetin sävellys Jerusalem, Jerusalem kaupunki ylhäinen.

 

Koosteet ja kuvat: Sirpa-Maija Vuorinen.


Opettaja Nurit Steinbock-Vatka kuljetti yleisöä kiintoisalle
aikamatkalle toisen maailmansodan jälkeisen Tampereen kortteleihin. Hän kertoi
syntyneensä Tampereella vuonna 1945. Vanhemmat olivat...
Olen muslimina käännynnäinen. Menin marokkolaissyntyisen
mieheni kotimaahan 1980-luvun puolivälissä. Siellä minut otettiin minihameineni
ystävällisesti vastaan. Ihmettelin, että mistä tämä ystäv...
Strömbergin koulussa Helsingin Pitäjänmäellä noudatetaan freinetpedagogiikkaa.
Asioita opiskellaan mahdollisimman toiminnallisesti. Työskentely tapahtuu
kotiluokissa ja työpajoissa. Hyviin tapoi...
Ei rasismille! -hanke on laaja, kymmenien järjestöjen ja
niiden kymmenientuhansien jäsenten ja vapaaehtoisten muodostama rintama
rasisminvastaisen Suomen puolesta. Hanke yhdistää ensimmäistä ker...
Kiintoisien alustusten välillä kahvitauolla oli vilkasta
keskustelua kahvikupin äärellä. Vähän oli jopa haastetta saada väki jälleen
koolle kuuntelemaan esityksiä. Loppuosa seminaarista käytetti...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.