SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Luonto kumppanina Lopella 29.-30.5.2010

Eeva Tikka luennoi kiinnostuneelle yleisölle. Sirkka Paukku johtattamassa hartauteen. Tuuli Lukkala ja vasemmalla Mirja Ahlqvist-Nieminen. Tsaounan ovella naisjaoston pj Eija Kemppi.

 

Suhde luontoon oli aiheena Ravitseva luonto -tapahtumassa touko-kesäkuun vaihteessa 2010 Lopella Helsingin ortodoksisen seurakunnan leirikeskuksessa. Aihetta lähestyttiin omakohtaisten kokemusten ja elämysten kautta, sana- ja kuvataiteen välityksellä sekä luonnonsuojelun näkökulmasta.

 

Luonnosta elämän ja taiteen lähtökohtana puhui kirjailija Eeva Tikka. Luonto välittyy hänen runo-, novelli-, romaani- ja satukirjoissaan elävänä ja aistivoimaisena. Sen perusta on katkeamaton suhde itäsuomalaiseen luontoon ja kouluvuodet biologian ja maantieteen opettajana.

 

– Saimaan aaltojen ääni Ristiinassa, järven läpikuultava vesi ja kuikan huuto niemen takaa ovat lapsuuteni varhaisinta, elämäni tärkeintä maisemaa. Erityisen vaikuttavia lapselle olivat veneretket keväällä sulan järven poikki Astuvansalmeen, jossa on tuhansia vuosia vanhat arvoitukselliset kalliomaalaukset.

     

Tärkeiksi Eeva Tikalle tulivat myös suuret salot, vaaramaisemat, metsät ja suot perheen muutettua Ruunaaseen. Nuorena hän alkoi tietoisesti pohtia luonnon merkitystä, hakea luonnon hiljaisuutta, opiskella lintujen ääniä, viihtyä yksin luonnossa. Vaikuttavana hän muistaa luontoretken, jonka aikana kohtasi ensimmäistä kertaa Ruunaan kosket. Vuodesta 1973 avara Pyhäselkä keväisine jäittenlähtöineen hengittää romaanien tapahtumien taustalla.

 

Teosten yhtenä teemana on ihmisen suhde luontoon; Jyrkänparras-romaanissa se on voimakkaampi kuin suhde toiseen ihmiseen ja yhteisöön, Hiljainen kesä -romaanissa luonto on uskottu ja turvallinen ystävä, Annu-romaanissa luonto heijastaa ihmisen tuntoja ja mielialoja.  

 

Eeva Tikka on vuosien mittaan seurannut toimia, jotka hävittävät alkuvoimaista luontoa. Metsähakkuut ja suonojitukset köyhdyttävät kasvi- ja eläinlajeja ja kuihduttavat luonnon monimuotoisuutta. Surullisena esimerkkinä hän mainitsee lähteen ja lähdepuron, joka on painunut näkymättömiin ja jonka tilalla kasvaa vatukoita. Likeinen luontosuhde on havahduttanut hänet luonnollista tietä luonnonsuojelijaksi.

 

– Kun luontoa puolustaa, puolustaa omaa itseään ja luomiskykyään, hän sanoo.

 

Suomen Ekumeenisen Neuvoston naisjaoston järjestämässä luontotapahtumassa tutustuttiin myös valokuvaaja Jouko Lehtolan Nötön saaresta ja sen elämästä kertovaan kuvasarjaan. FM Tuuli Lukkalan kanssa perehdyttiin luomakunnan pyhyyteen ja jaettiin kokemuksia ja tietoa siitä, miten elää luonnon tasavertaisena kumppanina. Parinkymmenhenkinen joukko tiesi monia tapoja vähentää kulutusta ja kierrättää käyttötavaraa. Lopen marttojen Mirva Ahlqvist-Nieminen opasti katsomaan pihapiiriä ja lähimetsää sillä silmällä, että siellä kasvaa mm. yrttejä, jotka tarjoavat mielenkiintoisia makuelämyksiä. Leirikeskuksen luonto tuoksui, kuului, tuntui ja maistui. 

 

Leena Mäkitalo

kuvat: Tiina Malinen-Woodward

 

En minä paljoa tarvitse.

Mutta tottumus kouluttaa minua

ajan ahneeseen virtaan

vaatimaan enemmän, yli ihmisen mitan.

 

Ihmisen mitta on yksinkertainen ja kaunis

kuin vanha jyväkappa riihen nurkassa

mutta kuka enää osaa sieltä etsiä?

Tämä aika ojentaa meille yhä suurempia jalkineita,

yhä suurempia jalanjälkiä kuluttamaan maata,

omaa sydäntämme.

Eivät ne jäljet mahdu

elämän pitkospuille.

 

En minä paljoa tarvitse,

vain ihmisen mitan.

Se mitta on kohtuullinen ja kaunis ja rajaton

ja siihen mahtuvat kaikkien ilmansuuntien tuulet.

Minä tarvitsen paljon, tuulen minä tarvitsen

ja sateen oraspeltoon

ja metsärinteen jossa tuoksuu aurinko

ja ahomansikka.

Ja taivaan sinen, pääskyt järven päällä

ja vielä kuikan huudon

kun ilta pudottaa värinsä veteen.

 

Ja vanhaan metsään tarvitsen sen lähteen

jonka kerran kadotin,

sen joka ottaa vastaan minun kaipaukseni.

Näen kasvoni lähteessä, maan syvän veden värähtelyssä

ja niiden vierellä toiset kasvot,

sinun.

En minä muuta tarvitse,

vain tämän osallisuuden.

Tämän elämän.

 

Eeva Tikka

 

 

 

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.