SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Saivoa ja Yllästä

Tähän eivät nähtävyydet loppuneet. Seuraava kohteemme oli Pakasaivo eli Lapin Helvetti noin kilometrin pituinen ja paikoitellen 60 metriä syvä rotkojärvi Muonion alueella. Järvi sijaitsee hyvin jyrkkäreunaisessa, kapeassa rotkolaaksossa, jonka reunat ovat järven pohjoispäässä jopa 50 metriä vedenpinnan yläpuolella. 

 

Pakasaivo on yksi Lapin saivojärvistä, joiden alla on uskottu olevan Saivon, saamelaisen uskomuksen vainajalan. Saivossa asuvat vainajat olivat saivo-kansa. Saivo sijaitsi yleensä järven pohjassa olevan reiän toisella puolella. Pohjan alla, reiän toisella puolella oli toinen järvi, mutta ylösalaisin. Sen rannoilla asui ja eli saivo-kansa onnellista elämää, eläviin nähden päät alaspäin. Kiinnostuksella mekin järveä päät alaspäin tuijotimme. Oli vaikuttava kokemus.

 

Yllästunturin luontokeskus Kellokas oli seuraava kohteemme. Mielenkiintoista tutustuttavaa riitti muun muassa savottamuseossa ja Meän elämää -näyttelyssä. Tiivis matkapäivä takanamme saavuimme illan tullen Tunturikeimiölle. Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.