SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Vaeltajan risti, ekumeeninen risti, Johanneksen risti

Vaeltajan ristillä on yhtymäkohta myös Suomen Ekumeenisen Neuvoston historiaan, sillä se on pystytetty ortodoksisen kirkon jo nyt edesmenneen arkkipiispa Johanneksen muun muassa Lapissa 1950–60-luvulla toteutunutta työsarkaa ja muutenkin hänen laaja-alaista työtään kunnioittaen. Risti sai paikkansa arkkipiispa Johanneksen vielä eläessä eli vuonna 2007. Arkkipiispa Johannes oli SEN:n puheenjohtaja 1989–1999.

 

Risti on arkkitehti Jarmo Lokion suunnittelema. Piispa Samuel Salmi siunasi hengellisen hiljentymispaikan kesällä 2007. Vaeltajan risti tunnetaan myös nimillä Johanneksen risti sekä Ekumeeninen vaellusristi. Risti on valmistettu puusta ja sen ympärille on ladottu istuimia Muonion kirkon entisistä porraskivistä. Kirkollisten tilaisuuksien ja retkeilijöiden hiljentymishetkien taustana kohoavat Pallastunturien upeat kerot.

 

Päivän rukouspalvelus Vaeltajan ristillä väikkyy meidän vaeltajien mielissä pitkään. Maanantaimme päättyi perinteiseen nuotiopiiriin lauluineen, letunpaistoineen ja iltahartauksineen. 

 

Pirjo Kuokkanen johdatti hartauteen kirjoittamansa runon sanoin:

Taas on leiri alulla,

jota odotin innolla

jo monen monta viikkoa,

miettien sitä kaikkea,

josta saan taas kerran nauttia.

On päivän touhut takan´ päin,

paljon koin, paljon näin.

Nyt voin levähtää huomiseen,

aamuun uuteen, syksyiseen,

kerätä voimia päivän koitokseen.

Nuku, lepää rauhassa,

näe onnen unia.

Hyvää yötä, Jeesus myötä. Kiitos tästä päivästä.

 

Iltalauluna laulettiin Sydämellä Jeesuksen.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.