SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Rooman pyhät paikat - Suomen Ekumeenisen Neuvoston matka Roomaan

16.–21.3.2023

Matkanjohtajina toimivat Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken, dominikaani veli Gabriel Salmela, koordinaattorit Suvi-Tuulia Vaara ja Sarah Tiainen sekä Olarin seurakunnan kappalainen Antti Kruus, joka on järjestänyt yli 50 matkaa Italiaan. Matka toteutetaan yhdessä matkatoimisto EL-VE toursin kanssa. Tälle matkalle mukaan mahtuu enintään 43 henkeä.

Alustava ohjelma pääpiirteissään (muutokset mahdollisia):

Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä torstaina 16.3. varhain aamulla, jossa matkanjohtajat odottavat pyhiinvaeltajia. Lento Finnairin suoralla lennolla Helsingistä Roomaan. Fiumicinon lentokentältä bussi vie meidät aivan Rooman keskustaan lähelle Birgittalaisluostaria sekä Farnesan hotellissa, jotka sijaitsevat piazza Farnesen laidalla. Majoittumisen ja lounaan jälkeen tutustumme toisiimme ja luostariin. Illalle teemme pienen retken lähiseutuun piazza Farnesen lisäksi käymme Campo di Fiorilla ja piazza Navonalla. Illallisen nautimme lähelle hotellia. Matkaan sisältyy viisi yhteistä ruokailua hyviksi havaituissa ravintoloissa ympäri Roomaan. Ateriat maksetaan paikan päällä erikseen.
Majoituspaikkana on Birgittalaisluostarin vierastalo piazza Farnesen laidalla. Sijaintia voi luonnehtia parhaaksi mahdolliseksi Roomassa. Talo on historiallinen, sillä yksi kaikkien aikojen huomattavimmista ihmisistä, pyhä Birgitta asui talossa vuodesta 1354 aina kuolemaansa saakka 23.7. 1373. Paavi Johannes Paavali II julisti pyhän Birgitan Euroopan yhdeksi suojeluspyhimyksistä vuonna 1999. Vierastalo on kuin moderni hotelli, mutta kotoisampi. Jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone. Talossa on mm. suuret yhteiset tilat, huomattava kirjasto sekä suuri kattoterassi.
Näkymä birgittalaisluostarin terassilta piazza Farneselle ja palazo Farnese.
Perjantaiaamuna suuntaamme bussilla kolmeen tärkeään pyhiinvaelluskirkkoon. Santa Maria Maggioren alkuvaiheet ulottuvat 400-luvulle. Kirkon sisäkatto on kullattu ensimmäisellä Amerikasta tuodulla kullalla. Pääalttarin alla oleva pyhäinjäännös kerrotaan olevan Jeesus-lapsen seimi. Kirkko on yksi Rooman neljästä pääbasilikasta ja yksi seitsemästä pyhiinvaelluskirkosta.

Kirkkokierros jatkuu vielä kahdella merkittävällä kirkolla. Santa Crocen pyhäinjäännökset ovat peräisin keisari Konstantinuksen äidin pyhän Helenan tekemältä matkalta Pyhään maahan 300-luvulla. Kierros päättyy Rooman ja koko maailman kirkkojen äitiin ja päähän eli Lateraanikirkkoon. Nimenomaan se eikä Pietarin kirkko on myös paavien katedraali. Kirkon vieressä olevassa palatsissa paavit asuivat aina 1300-luvun loppuun saakka. Sisältä tämä 130 pitkä basilika jakaantuu viiteen laivaan. Keskilaivaa reunustavat apostolien 4,60 metriä korkeat patsaat.

Nähtävää sulatellaan maukkaalla neljän ruokalajin lounaalle eräässä Rooman parhaista kalaravintoloista nimeltä Le Virtu in tavola eli hyveet pöydällä.

Iltapäivällä jatkamme bussilla Kolmen lähteen luostariin, joka on viehättävä levähdyspaikka kaupungin laidalla. Täällä pyhä Paavali menetti henkensä. Viimein kohde on kahden kilometrin päässä sijaitseva pyhän Paavalin kirkko muurien ulkopuolella. Se oli kristikunnan suurin kirkko siihen asti, kunnes Pietarin kirkko valmistui. Suuren viisilaivaisen basilikan pituus ilman atriumia on 131,66 metriä ja leveys 65 metriä. Triumfikaaren mosaiikit palautuvat osaksi 400-luvulle. Kirkko kiertää 267 paavin kuvat, pyhästä Pietarista paavi Franciscukseen.
Pyhän Paavalin kirkko muurien ulkopuolella.

Lauantaina aloitamme lyhyellä tutustumisella antiikin Roomaan. Kohteinamme on Capitolium kukkula ja Forum Romanum. Aamupäivän päättää San Clementen kirkko, joka historiallisena monumenttina on Rooman kuuluisampia kirkkoja. 1800-luvun kaivauksissa kirkon alta löytyi toinen vanhempi kirkko ja sen alta antiikin aikaisia rakennuksia ja Mithran temppeli. Oppaanamme on paikallinen dominikaaniveli Fergus Ryan.

Lounas on läheisessä Valentinossa, mm. piispa Eero Huovisen suosimassa trattoriassa. Päiväsiestan ja lyhyen vapaan jälkeen suuntaamme iltapäivällä Trasteveren kaupunginosaan. Kohteinamme on kaksi pientä ja viehättävää, mutta silti erittäin merkityksellistä kirkkoa. Santa Cecilian kryptassa on nähtävillä antiikin aikainen talo, jossa pyhä Cecilia sai surmansa. Pääalttarin alapuolella on taiteilija Stefano Madernan kuuluisa marmoriveistos pyhimyksestä. Apsiksen mosaiikit ovat 800-luvulta. Santa Cecilian jälkeen suunnistamme Rooman yhteen viehättävimmistä kirkoista eli Santa Maria in Trastevere kirkkoon, joka sijaitsee Trasteveren ytimessä. Se on oletettavasti kaupungin vanhin mariaaninen temppeli ja ehkä ensimmäinen kristilliseen käyttöön rakennettu kristillinen basilika. Kirkon varhaisin vaihe ajoittuu paavi Calixtus I:n aikaan (paavina 217-222). Kirkon kallisarvoisimmat aarteet ovat apsiksen mosaiikit, joista osa on 1100-luvulta ja Marian elämää kuvaavat Pietro Cavallinin kuuluisat mosaiikit 1300-luvulta.

Sunnuntaina suuntaamme Rooman kuuluisampaan nähtävyyteen ja kirkkoon eli Pyhän Pietarin kirkkoon Vatikaanissa. Kirkossa on mahdollisuus osallistua katoliseen messuun. Tosin muut kuin katoliset eivät voi mennä ehtoolliselle. Kirkko on rakennettu paikalle, johon apostoli Pietari haudattiin. Hänen hautansa sijaitsee tarkasti paavillisen alttarin alapuolella. Sen ylle kohoaa Berninin mestarillisen elävä pronssibaldakiini, jonka korkeus on sama kuin Birgittalaisluostarin vieressä oleva Farnesen palatsin (29 metriä). Kirkko on kooltaan maailman suurin. Sen keskilaivaan on merkitty muiden suurten kirkkojen keskilaivan pituus. Kirkkoa rakennettiin 20 paavin aikana ja se johti välillisesti lännen kirkon jakaantumiseen.

Rakennuspinta-ala on 15 160 neliömetriä, keskilaivan pituus 186 metriä, kupolin halkaisija 42 metriä ja sen korkeus ristin huippuun asti 132,5 metriä.

Messun jälkeen kokoonnumme aukiolla, jossa paavi Franciscus tervehtii paikalle tulleita pyhiinvaeltajia.
Sunnuntai iltapäivällä vietämme oman suomenkielisen messun Birgittalaisluostarissa. Iltaretki suuntautuu Fontana di Treville ja piazza di Spagnalle.

Maanantaina kiipeämme Aventinus-kukkulalle, jolta avautuu upea näköala Roomaan. Vierailemme Santa Sabinan kirkossa, joka on rakennettu jo 400-luvulla. 1900-luvulla kirkko restauroitiin alkuperäiseen asuun. Sellaisena se on harvinainen Rooman barokkikirkkojen joukossa. Kirkon yhteydessä toimii dominkaaniveljestön päämaja, jossa myös vierailemme. Kukkulalta laskeutuessa käymme Santa Maria in Cosmedin. Sekin on peräisin 400-luvulta. Kirkkoa käyttivät kreikkalaiset, jotka pakenivat 800-luvulla ikonoklasmia. Viimeinen aamupäivän kirkko sijaitsee Tiber-joen saarella. S. Bartolomeo all`Isola on paitsi Herran apostoli Bartolomeuksen hautakirkko, myös Egidio-yhteisön käytössä ja omistettu viime vuosisadan marttyyreille.

Maanantai-iltapäivällä käymme Kristittyjen ykseyden edistämisen neuvostossa. Neuvostoa johtaa Suomessakin vieraillut kardinaali Kurt Koch. Sieltä suuntaamme paikallisbussilla Santi Apostoli kirkkoon, jonka meille opastaa fransiskaaniveli Silvestro Bejan. Veli Silvestro on entinen CEFID:n (Ekumenian ja uskontojen välisen dialogin keskus) johtaja ja ekumeniikan professori. Vierailemme myös viereisessä fransiskaanien päämajassa. Illalla on vielä juhlava illallinen Birgittalaisluostarissa. Sen yhteydessä birgittalaissääntökunnan johtaja äiti Fabia kertoo meille sääntökunnan tuoreimmat uutiset.

Illalla vierailemme Sant `Egidio -yhteisössä. Yhteisö on vuonna 1968 italialaisten nuorten opiskelijoiden parissa syntynyt liike. Yhteisön toiminnan näkynä on yksinkertaisesti maailman muuttaminen toisenlaiseksi. Yhteisön toiminta ulottuu alkaen Rooman kerjäläisten ja maahanmuuttajien auttamisesta aina lasten henkilörekisterikampanjaan maailman köyhimmissä maissa. Sant´ Egidio -yhteisö tekee myös rauhantyötä ja on osallistunut rauhanneuvotteluihin maailman eri konflikteissa. Yhteisön toimintaa kuvaavat vapaaehtoistoiminta, maallikkous, avoin ja vahva kristillinen identiteetti sekä tietoisuus maailman hädästä. Yhteisöön kuuluu noin 50 000 jäsentä 75 eri maassa.

Tiistaina luovutamme huoneet aamulla, mutta vielä on aikaa tehdä pieni kirkkokierros lähiseudulle ja ostaa tuliaisia vaikkapa viereiseltä Campo di Fiorin torilta. Aamupäivän kierros vie kolmeen kirkkoon. Pantheon lienee kaikille tuttu. Kaikille jumalille pystytetty temppeli muutettiin 600-luvulla Neitsyt Marialle ja marttyyreille omistetuksi kirkoksi. Sisätila on pallon muotoinen, jonka halkaisija on peräti 43,3 metriä. Sellaisena on suurempi kuin Pietarin kirkon kupoli. Rakennus on parhaiten säilynyt antiikin rakennus Roomassa. Toinen kirkko on suomalaisille tärkeä Santa Maria sopra Minerva. Kyseessä on Rooman ainoa goottilainen kirkko, joka on edelleenkin dominikaaniveljien hoidossa. Kirkossa vietettiin sodan aikana messu maamme puolesta 1943 sekä pyhän Henrikin päivänä että itsenäisyyspäivänä. Pääalttarin alla on Italian kansallispyhimyksen Katariina Sienalaisen sarkofagi ja sen lähettyvillä taiteilija Fra Angelicon hauta. Kuuluisia taideaarteita ovat Filippino Lippin freskot ja Michelangelon veistos Ylösnoussut Kristus.

 Matkamme viimeisenä kirkkona on huikea barokkikirkko Sant Ignazio. Kirkkoon astuessaan tajuaa, mitä on barokkitaiteen loisto. Jesuiittaveli Andrea Pozzon huikea kattofresko kilpailee mahtavuudessaan Michelangelon maalaaman Sikstiiniläiskappelin freskon kanssa.
Pyhän Ignatiuksen triumfi Sant Ignazion kirkossa.

Antoisan kirkkokierroksen jälkeen on aika nauttia roomalainen pranzo yhdessä keskustan 800 trattoriassa.

 Paluu Suomeen tapahtuu Finnairin iltakoneella.

Lentoaikataulumme on seuraava:

AY1761 16.3. Hki- Rooma 07:50 - 10:15
AY1764 21.3. Rooma-Hki 19:45 – 00.05 (ti)

Matkan hinta:

1250 € » kahden hengen huoneessa
1400 € » yhden hengen huoneessa

Hintaan sisältyy:

• Suorat lennot Finnairin koneella Helsinki–Rooma, Rooma–Helsinki

• Majoitus:
Roomassa majoittuminen viehättävässä Birgittalaisluostarissa, joka sijaitsee aivan historiallisen Rooman keskustassa piazza Farnesen laidalla tai välittömässä läheisyydessä. Katso
Kaikissa huoneissa oma wc ja suihku, Birgittalaisluostarin vieraskoti sijaitsee 1400-luvulla rakennetussa palatsissa, joka on täysin uudistettu. TAI Hieno neljän tähden hotelli Residenza in Farnese, joka on palazo Farnesen toisella puolella.

• Aamiaiset luostarissa/hotellissa
• Bussikuljetukset Fiumicinon lentokentältä luostariin ja takaisin
• Päiväretki tilausbussilla
• Uudet kaupunkimaksut
• Sisäänpääsymaksut kohteisiin
• Kaikin puolin runsas ja ainutlaatuinen ohjelma
• Juuri tätä matkaa varten tehty opaskirja
• Runsas kuvamateriaali matkan ajalta: www.anttikruus.kuvat.fi

Ilmoittautumiset 14.1. mennessä * Tiedustelut Antti Kruus,, 040 5460 844

Hintaan ei sisälly aterioita (paitsi aamiaiset) eikä matkavakuutusta. Vakuutuksen jokainen huolehtii itse ja voimassa oleva matkavakuutus on pakollinen. Vastuullinen matkanjärjestäjänä toimii matkatoimisto EL-VE tours

Matkan ohjelma ja mainos pdf-tiedostona (muutokset mahdollisia):


23-11-2022_sen_2023_rooma_ohjelma(1).pdf23-11-2022_rooma_2023_mainoskirje(1).pdfSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.