SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Turvallinen uskonyhteisö – miten hengellistä väkivaltaa voidaan tunnistaa ja ehkäistä uskonyhteisöissä?

Koulutus perjantaina 7.10.2022 klo 9-12:30
Eurooppasali (Malminkatu 16, Helsinki)

 

Miten tunnistaa hengellinen väkivalta: miten se määritellään, miten estää ja ehkäistä? Miten kohdata hengellisen väkivallan uhreja? Mikä on terve yhteisö? Miten toimia konkreettisesti, jos havaitsen väkivaltaa uskonnollisessa yhteisössä?

 

Koulutus on avoin kaikille. Sisältö on suunnattu erityisesti uskontokuntien työntekijöille, luottamushenkilöille ja vapaaehtoisille.

 

Koulutus on osallistujille maksuton ja uskontoneutraali. Eurooppasaliin mukaan mahtuvat 80 ensimmäistä ilmoittautunutta ja on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä.

 

Ilmoittautumiset pyydetään 26.9. mennessä, ilmoittautuminen osoitteessa 

Ohjelma

9:00-9:30 Aamupalakahvit tarjolla aulassa.

 

9:30 Avauspuheenvuoro, pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken, Suomen Ekumeeninen Neuvosto


Asiantuntija-alustukset:

 

Hengellinen väkivalta: ongelmista ratkaisuihin

Professori Aini Linjakumpu


Hengellisestä väkivallasta toipuminen

Psykoterapeutti  Katriina Järvinen


Mitä uskonyhteisöt voivat tehdä hengellisen väkivallan ehkäisemiseksi?

Toiminnanjohtaja Joni Valkila, UUT


Yleisökysymyksiä ja loppuyhteenveto, puheenjohtaja oikeuspsykologi Pia Puolakka, UUT


12:30 Tilaisuus päättyy

 

Puhujat:

 

Aini Linjakumpu on uskontojen ja kulttuurien politiikan professori Lapin yliopistosta. Linjakumpu on tutkinut laajasti uskontojen ja uskonnollisten liikkeiden yhteiskunnallisia ja poliittisia ulottuvuuksia. Hänen tutkimuksissaan on käsitelty muun muassa vanhoillislestadiolaisuuden hoitokokouksia ja liikkeen taloudellista toimintaa. Hän on myös julkaissut kirjan hengellisestä väkivallasta. 

 

Katriina Järvinen on helsinkiläinen psykoterapeutti ja tietokirjailija. Yksi hänen kirjojensa teemoista on 1960-80-lukujen helluntailaisuus ja hänen oma toipumisprosessinsa siitä eroamisen jälkeen. Teema on herättänyt paljon kiinnostusta mediassa ja tuonut Järviselle lukuisan määrän yhteydenottoja eri uskonnollisista yhteisöistä eronneilta. Järvinen auttaa hengellistä väkivaltaa kokeneita myös psykoterapeutin työssään. Hän tuntee toipumisprosessin niin asiantuntijan kuin kokemusasiantuntijan näkökulmasta.

 

Joni Valkila on Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja. Valkila on työssään tutustunut moniin uskonyhteisöihin ja niistä irtautuneisiin ihmisiin sekä hengellisen väkivallan kysymyksiin. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden tohtori. Valkila irtautui Jehovan todistajista aikuisiän saavutettuaan noin 25 vuotta sitten.

 

Keskustelun moderaattorina toimii UUT:n puheenjohtaja, oikeuspsykologi Pia Puolakka


Kahvia, hedelmiä ja vettä tarjolla aulassa koko aamupäivän ajan.
 
Järjestäjät: , , yhteistyössä Step-opintokeskus.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.