SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Dag 4: Fastän små och utsatta, saknar vi ingenting

Du Betlehem …är ingalunda ringast

(Matteus 2:6)

Mika 5:2-5a, 7–8 Från dig … skall jag låta en härskare över Israel komma
Psaltaren 23 Herren är min herde, ingenting skall fattas mig
1 Petr 2:21-25 Nu har ni vänt tillbaka till era själars herde
Luk 12: 32–40 Var inte rädd, du lilla hjord 

Reflektion

I den lilla och obetydliga staden Betlehem gjorde Herren, Guds son, sitt inträde i världen. I en enkel kvinnas livmoder tog han mänsklig gestalt och valde ett liv i enkelhet. Han blev ett frö i åkern, jäst i degen och en liten stråle av ljus. Detta ljus har uppfyllt världen. Från det obetydliga Efrata kom en härskare, en herde och våra själars vårdare. Fastän han är vår herde blev han Lammet som bar världens synder för att vi skulle bli helade. Fastän Betlehem hade liten betydelse bland de framstående släkterna i Juda blev denna stad stor eftersom där föddes herdarnas herde och kungarnas kung. Namnet Betlehem betyder ”brödhuset” och kan vara en bild för en kyrka som erbjuder världen livets bröd. Kyrkan, ett Betlehem för idag, fortsätter att vara en plats där de svaga och maktlösa välkomnas och där var och en har sin plats. Dessa hopsamlade frön blir till skörd, jästen bär en väldig kraft när den församlas, koncentrationen av ljusstrålar blir till en ledstjärna.

Mitt i världens politiska oro, utbredda girighet och maktmissbruk, lider kristna av förföljelse och marginalisering. Precis som andra i Mellanöstern lever de kristna med oro för våld och orättfärdighet. Ändå är de inte rädda, eftersom Herden vandrar med dem, samlar dem till en flock och gör dem till ett tecken på hans kärleksfulla närvaro. När de är samlade är de jästen som får degen att jäsa. I Kristus ser de sin förebild i ödmjukhet och från honom hör de kallelsen att övervinna splittringen och församlas till en hjord. Även om de är få följer de i sitt lidande stegen från Lammet som led för världens frälsning. Även om de är få, är de fasta i hoppet och saknar ingenting.

Bön 

Gode herde, splittringen i din lilla hjord väcker den heliga
Andens sorg. Förlåt oss våra alltför ljumma försök att göra
din vilja. Sänd oss visa herdar som efter ditt eget hjärta
erkänner splittringens synd och i helighet vill leda kyrkorna
fram till enheten i dig. Vi ber dig, Herre, hör vår bön. Amen.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.